Det forskande barnet – IKT

Webbkamera+webcamtoy+musik+projicering=vi rör oss tillsammans. Härmar varandras rörelser. Imitationen leder till nya upptäckter, ”Jaha, så kan jag också kanske göra”.

”Titta, jag kan stå på ett ben!”

Barnet forskar genom att iaktta, imitera, reflektera och delge. Tillsammans utforskar vi kroppen. MEN även den digitala tekniken. Några barn ha samlats kring datorn. De iakttar händelserna i rummet via skärmen, för att sedan titta på det som projiceras på duken. De fingrar lite försiktigt på datorn… OCH hipsvips trycker någon på en tangent. Fler tangenttryck. De forskar. ”Vad händer om jag trycker här, månnetro… Eller här? ELLER DÄR?” Barnen skrattar. Fler barn vill trycka. (Nu visas av naturliga skäl inte våra rörelser på varken skärm eller duk längre utan enbart datorns skrivbord.) Ett barn hittar ON/OFF-knappen. Nu blir det svart. MEN de har forskat. Och utforskat, tillsammans.

Nu kanske du tänker, ”Men flytta datorn högre upp så att de inte når, vettja!”. Nix! Jag vill att barnen ska forska. Att de ska våga prova. För vad är det värsta som kan hända? Jo, att det blir svart. Farligare än så är det inte.

/Ateljéristan

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s