Kreativ IKT, vad är det?

IKT hör hemma i förskolan. Punkt. Och. Slut. Det är lika självklart som att självaste julafton alltid infaller den 24 december. Visst, man kan fira lilljul/lilla julafton, eller vad man väljer att kalla det, andra datum. MEN julafton=24 december. IKT=självklar plats i förskolan.

Informations- och kommunikationsteknik (IKT), frågan är vad vi gör med denna teknik i förskolan? Vi kan säga att vi utmanar kreativt. Vi kan även påstå att barnen har ett inflytande över användandet av den digitala tekniken. Är det verkligen så? Vad är kreativitet för dig? Vilket inflytande sker?

Jag tänker att kreativitet kopplat till IKT står för ett tvärvetenskapligt användande. Några väljer att kalla det transdisciplinärt. Låter det krångligt? Men varför göra det enkelt för sig? Med andra ord, vi kan integrera olika uttrycksformer och ämnesområden i användandet av den digitala tekniken. Varför inte koppla musicerade, berättande och upptäckande med kroppen eller skapande verksamhet till det digitala? Varför inte låta barnen få inflytande över sitt lärande genom att möjliggöra uttryckssätt utifrån olika intresseområden? Why not? Våga testa. Ofta finns tekniken, så vad har du att förlora? Våga vinka  ”hej då till Kalle kunskap”=edutainment applikationer. Se det som ett upptäckande – ett äventyr – där ni tillsammans, vuxna och barn, erövrar den digitala tekniken samtidigt som det sker ett förändrat kunnande genom en variation/integration av uttryckssätt och ämnesområden. Och jag lovar, du kommer att ha roligt. Barnen kommer att ha roligt. Ni kommer att ha kul tillsammans i ett relationellt och kontextuellt lärande. Våga ge dig ut på ett äventyr. Våga ha skoj!

/Ateljéristan

??????????

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s