Farbrorn får en surfplatta

Läsning i förskolan. Omdiskuterat och debatterat ämne. Och viktigt. Varför? Kanske inte så svårt att räkna ut, för att skapa ett intresse för skriv- och läsinlärning.

”Literacy is a fundamental human right and the foundation for lifelong learning. It is fully essential to social and human development in its ability to transform lives.” UNESCO

Precis! Att läsa och skriva är en mänsklig rättighet och grunden för det livslånga lärandet. Iallafall en av grunderna. Det finns annat som är minst lika viktigt att tillgodose för ett livslångt lärande – det relationella lärandet och kunskaper inom IKT, för att bara nämna två. Då kommer vi likt en snygg SVT-övergång in det heta ämnet: Böcker kontra E-böcker. Så här tänker jag, all läsning är bra. Spelar ingen roll om det sker via en iPad eller om det gäller läsning av en fysisk bok. Vi kan välja att göra både ock. Vi vill att barnen ska få erfarenheter och göra upptäckter genom en variation av uttryck och upplevelser. Dock anser jag att fysiska böcker ska vara prioriterade. Varför då, då? Jo, för att upplevelsen av att läsa en bok=känna papprets doft, struktur och bokens tyngd är omöjlig att ersätta med den digitala tekniken. Vi ska därför värna om och prioritera det tryckta ordet. Dock betyder det inte att vi ska glömma bort den digitala tekniken när det gäller att skapa intresse för skriv- och läsinlärning. Tvärtom! MEN de går att kombinera. Det ena behöver inte utesluta det andra. Läs fysiska böcker, skapa sedan egna. Skriv texter och illustrera bilder med hjälp av dator eller iPad. IKT som verktyg är fantastiskt men ska inte vara överordnat. IKT ska inte ersätta utan fungera i symbios med verksamhet, miljö, material och intresse.

Låt oss överföra detta på farbrorn i biblioteket. Ja just det, vem är han? Du kanske inte har mött honom tidigare? Jag ska förklara. Jo, det är en ensam farbror som sitter i ett stort bibliotek omgiven av böcker, böcker OCH böcker. Det är böcker överallt. Nu har han läst dem alla, han sjunker ihop i sin fåtölj och säger suckandes, ”Bra, och nu vet jag vad?”. Han verkar lite ledsen. Det är som om han inte riktigt litar på den kunskap han förvärvat. Nu ger vi farbrorn en surfplatta. Med ett sådant verktyg vid sin sida kan han göra ytterligare kunskapserövringar direkt under sin läsning. Googla en mening eller ett ord som triggar hans tanke. Inom loppet av mindre än en halv sekund ploppar informationen upp framför hans ögon. (Okej, hur snabbt det går beror naturligtvis på vilken uppkoppling han har. Dock fantiseras det nu så då bestämmer jag.) Kanske det skulle ha hjälp honom i sitt kunskapssökande? Mest troligt, ja. Farbrorn i biblioteket skulle också ha kunnat göra tankekartor under läsningen, noteringar, bloggat, twittrat och/eller facebookat om sådant som han tycker är intressant, helt åt skogen, roligt och/eller elakt=delat med sig av sina erfarenheter. Vilket i sin tur lett till ytterligare erfarenheter inom det digitala kunskapsområdet=användandet av ett digitalt verktyg på detta sätt bidrar till medie- och informationskunnighet (MIK).

”Medie- och informationskunnighet är de kompetenser som gör att människor kan hitta, analysera, värdera och skapa innehåll i olika mediala genrer och former.” Statens medieråd

Så klok farbrorn i biblioteket skulle ha kunnat bli, om han bara hade haft en surfplatta! Och därmed mindre ledsen. Nä, inte så jag menar. Menar att vi bör använda oss av IKT i kombination med annat material exempelvis fysiska böcker=meningsskapande och en djupare förståelse. Mångfald berikar och det ena behöver inte utesluta det andra. Ungefär så menar jag. Tror jag.

/Ateljéristan

Annonser

En tanke på “Farbrorn får en surfplatta

  1. Ping: Att läsa eller inte läsa | Förskolechatt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s